Els nostres peixos. Moixons (Atherina boyeri)

Tel: 972504171 / Mob: 669207964
Empuriesad@gmail.com

"Click on logo"

  

Moixons (Atherina boyeri)

l joell, la cabeçuda, el jovell, el moixó, el moixonet, el xanguet o el xanquet[5] (Atherina boyeri) és un peix teleosti del gènere Atherina pertanyent a la família dels aterínids. És un peix petit i de forma allargada que no ultrapassa els 20 cm de llargària total. 7-10 espines i 8-16 radis tous a l'aleta dorsal i 2 espines i 10-18 radis tous a l'anal. El diàmetre dels ulls és més ample que la longitud del musell. Té lloc per primera vegada quan arriba als 1-2 anys de vida. Les poblacions d'aigua dolça del riu Guadalquivir fresen entre l'abril i el juny. Els ous tenen apèndixs llargs i peluts que els serveixen per adherir-se a les algues filamentoses i a 2-6 m de fondària. Les larves són pelàgiques, tot i que, sovint, formen moles a prop de les costes. És un peix d'aigua marina, salabrosa i dolça; demersal; amfídrom i de clima subtropical. Tot i que és un peix marí, tolera les baixes salinitats i es pot trobar també als aiguamolls i albuferes costaners i, àdhuc, a l'aigua dolça dels cursos inferiors d'alguns rius. És molt apreciat en fregitel·les tant a la cuina occitana com a la catalana, igual que la llengüeta rossa (Aphia minuta) i el sonso (Gymnammodytes cicerellus). Normalment, els joells s'empolsen lleugerament amb farina abans de fregir-los en oli d'oliva.
Talla mínima legal de captura: 7 cm.



Coca de verdura i moixó: 

Començam per treure l'espina als moixons i fer-los tallades petites. Els salpebram i hi posam un poc de pebre bord i els reservam a la gelera. 
Netejeam i tallam la verdura i la deixam degotar una estona al colador, trempada amb oli, sal, pebre i pebre bord. Mentrestant encenem el forn a 175 º  i feim la pasta de manera tradicional. Quan ja ha reposat uns minuts l'escampam damunt una llauna untada d'oli i enfarinolada.  Procuram que sigui primeta i regular. Col·locam la verdura per tota la coca i, per damunt, les tallades de peix. L'enfornam. Ha de coure 25 m a la part mitjana del forn.
En esser cuita la treim i la regam lleugerament amb un poc d'oli. Quan hagi refredat ja en podem dinar,  o berenar, o sopar.


Bon Profit !!





AVISO DE CONFIDENCIALIDAD: Este mensaje y sus archivos van dirigidos exclusivamente a su destinatario, pudiendo contener información confidencial sometida a secreto profesional.
No está permitida su reproducción o distribución sin la autorización expresa de O.R. EMPURIES, S.L..
Si usted no es el destinatario final por favor elimínelo e infórmenos por esta vía.De acuerdo con lo establecido en el Reglamento General de Protección de Datos (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo de 27 de abril de 2016,
le informamos que sus datos serán tratados con la finalidad de realizar la gestión ofertada por O.R. EMPURIES, S.L..
Asimismo, le informamos la posibilidad de ejercer los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión, limitación y portabilidad de sus datos ante O.R. EMPURIES, S.L.:
Si usted no desea recibir nuestra información, póngase en contacto con nosotros enviando un correo electrónico a la siguiente dirección: empuriesad@gmail.com

Comentarios