Cap-Roig (Scorpaena scrofa)

Tel: 972504171 / Mob: 669207964
Empuriesad@gmail.com

"Click on logo"

  

Cap-Roig (Scorpaena scrofa)

L'escórpora, cap-roig, escórpora dels bruts, groga, polla d'alguer, rascassa. Peix de la família dels escorpènids És capturada amb soltes, tresmalls, palangres i bous d'arrossegament. Els exemplars més vells poden arribar als 50 cm de llargada. Cos globós i voluminós. Coloració vermellosa o taronja tacada de marró i negre més o menys intensament. 12 espines i 9 radis tous a l'aleta dorsal, i 3 espines i 5 radis tou a l'aleta anal. Les espines de l'aleta dorsal, així com les de les ganyes, són molt fortes, esmolades i disponen de glàndules verinoses en la base. Viu sobre fons de sorra, fang o roques entre els 20 i els 500 m de fondària L'aparellament ocorre entre els mesos de maig i agost. Talla mínima legal de captura: 20 cm.


La forma més tradicional de menjar-lo és bullit. La carn de les galtes és una de les bocades més exquisides de l'animal. Els exemplars de mida més gran també es preparen al forn. És preferible utilitzar el cap-roig de fons per fer a la planxa. El de roca, en canvi, és més recomanable utilitzar-lo per fer suquet.

Suquet de cap roig: Fes un brou de peix posant 2 litres d’aigua en una cassola amb la pastanaga pelada i neta, el porro net tallat en dos o tres bocins, el tomàquet punxat, el gra d’all, la fulla de llorer i el cap del cap roig ben net. Afegeix-hi un raig d’oli i una mica de sal, tapa la cassola i que bulli a foc baix durant 15 minuts. Mentre el brou bull, pela les patates per tallar-les esqueixades. Ratlla la ceba, trinxa l’all i ratlla el tomàquet. Posa oli en la cassola i quan sigui calent, tira-hi la ceba ratllada. Foc baixet. Posa en un recipient, cobertes d’aigua perquè no se t’ennegreixin. Quan la ceba comenci a ser rossa, posa-hi l’all trinxat. Quan l’all comenci a agafar color, afegeix-hi el tomàquet ratllat, un pols de sal i la fulla de llorer, i que es vagi fent a foc baixet. Remena-ho de tant en tant. Quan vegis que el tomàquet passa de color vermell viu a vermell amarronat, tira-hi les patates esqueixades i suficient brou de peix per cobrir-les. Apuja una mica el foc. Cassola tapada i que vagi bullint. Al cap de 15 minuts, aproximadament, col·loca els talls de peix damunt de les patates. I que bull, a foc mitjà. Si veus que hi queda poc suc, afegeix-hi més brou de peix calent o aigua calenta. Al cap de 5 minuts, tasta-ho per veure si el punt de la sal està al teu gust o si n’hi falta una mica. Uns quants minuts més, segons el tipus de patata utilitzada, i ja ho tindràs a punt! Sabràs que la cocció és acabada tastant-ne una patata. Si de dintre encara és una mica dura, vol dir que necessita més cocció. Si és tova de dins i de fora, ja tens la feina feta!. Bon profit!.

AVISO DE CONFIDENCIALIDAD: Este mensaje y sus archivos van dirigidos exclusivamente a su destinatario, pudiendo contener información confidencial sometida a secreto profesional.
No está permitida su reproducción o distribución sin la autorización expresa de O.R. EMPURIES, S.L..
Si usted no es el destinatario final por favor elimínelo e infórmenos por esta vía.De acuerdo con lo establecido en el Reglamento General de Protección de Datos (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo de 27 de abril de 2016,
le informamos que sus datos serán tratados con la finalidad de realizar la gestión ofertada por O.R. EMPURIES, S.L..
Asimismo, le informamos la posibilidad de ejercer los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión, limitación y portabilidad de sus datos ante O.R. EMPURIES, S.L.:
Si usted no desea recibir nuestra información, póngase en contacto con nosotros enviando un correo electrónico a la siguiente dirección: empuriesad@gmail.com

Comentarios