Els nostres peixos. Dentol (Dentex dentex)

Tel: 972504171 / Mob: 669207964
Empuriesad@gmail.com

"Click on logo"

  

Dentol (Dentex dentex)

El déntol o dentó (Dentex dentex) és un peix teleosti, perciforme, de la família dels espàrids. Pot arribar a 1 m de longitud total i a 10 kg de pes. Té una sola aleta dorsal. Les pectorals són llargues i grosses. L'anal és curta i té tres espines. Les pèlviques tenen una espina bastant forta. La caudal, escotada, és bastant potent, cosa que li proporciona una natació molt ràpida. Es reprodueix entre la primavera i l'estiu quan la temperatura de l'aigua ateny els 15 graus. La posta i els ous són pelàgics. Bé que algunes vegades és un peix litoral de fons rocallosos i praderies entre els 10 i 200 m, els exemplars més grossos són típics dels fons sorrencs superiors als 25 m. Es pesca amb fluixa, tremalls, arts d'arrossegament i palangres.  Talla mínima legal de captura: 25 cm.


Peix d'escata, facil de netejar (tallar aletes primer), netejar be obrir el ventre i treure intestins. Si es vol filetejar amb un ganivet reseguint de la cua fins al cap. Cuinats tradicionalment al forn. Es pot fer a la paella o a la plancha pero sempre amb cura de fer primer la part de la pell.

DÉNTOL A LA MALLORQUINA: Tallem les patates a rodanxes, les rentem, escorrem i fregim junt amb els grans d'all, en una paella amb oli abundant. Afegim sal i deixem que es vagin fent a foc moderat. Traiem les patates abans que estiguin fetes del tot i les posem en una safata de coure, formant una capa.
Amanim el Déntol (sal, pebre negre, llimona i oli) i el col·loquem sobre les patates. De manera opcional, se li poden fer 2 o 3 talls al llom i introduir un trosset de llimona en cada un d'ells. A continuació col·loquem els pinyons i les panses sobre les patates. També col·loquem els sofregits, que prèviament hem rentat i tallat a trossos petits. Pelem els tomàquets, els trossegem i els posem sobre les patates i verdura. Reguem tot el conjunt amb una mica més d'oli.
Ara rentem bé les bledes i el julivert, el tallem a petits trossos i cobrim el peix i les patates. El reguem amb una mica d'oli i el got de vi blanc. Afegim una mica de sal, ¡ojo¡, una miqueta. Forn preescalfat a 180º, entre 35-40, dependrà del forn. Convé vigilar i no deixar que la verdura es cremi. Bon profit!.



AVISO DE CONFIDENCIALIDAD: Este mensaje y sus archivos van dirigidos exclusivamente a su destinatario, pudiendo contener información confidencial sometida a secreto profesional.
No está permitida su reproducción o distribución sin la autorización expresa de O.R. EMPURIES, S.L..
Si usted no es el destinatario final por favor elimínelo e infórmenos por esta vía.De acuerdo con lo establecido en el Reglamento General de Protección de Datos (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo de 27 de abril de 2016,
le informamos que sus datos serán tratados con la finalidad de realizar la gestión ofertada por O.R. EMPURIES, S.L..
Asimismo, le informamos la posibilidad de ejercer los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión, limitación y portabilidad de sus datos ante O.R. EMPURIES, S.L.:
Si usted no desea recibir nuestra información, póngase en contacto con nosotros enviando un correo electrónico a la siguiente dirección: empuriesad@gmail.com

Comentarios