Els nostres peixos. Bonitol (Sarda sarda)

Tel: 972504171 / Mob: 669207964
Empuriesad@gmail.com

"Click on logo"

  

Bonitol (Sarda sarda)

El bonítol o bonyítol (Sarda sarda) és un peix teleosti, perciforme, de la família dels escòmbrids, que forma grans bancs que s'apropen a la costa per fresar. Talla: màxima 90 cm, comuna de 25 a 65 cm. Aletes dorsals juntes, la primera molt llarga i de perfil recte o còncau. De 7 a 9 pínnules dorsals i 6 a 8 pínnules anals. Pectorals curtes. Pèlviques separades per un apèndix bífid (procés interpèlvic). Color blau brillant al dors, amb 5 a 11 ratlles fosques, lleugerament oblíqües. Part inferior dels costats i ventre argentats. Epipelàgic, sobretot a aigües costaneres, fins als 200 m de fondària. Carn molt gustosa, una mica llardosa, i d'interès comercial. Pesca semiindustrial, artesanal i esportiva. Antigament, es pescaven mitjançant almadraves quan passaven prop de la costa en les seues migracions. Actualment, passen més lluny de la costa, i es capturen amb arts d'encerclament, tremall, línies de mà, curricà, teranyina i palangre. Molt interessant per la pesca esportiva des d'embarcació es captura amb les tècniques de pesca de curricà de costa, llancer i jigging. Es troba ocasionalment als mercats i es comercialitza fresc, salat, fumat o en conserves.
Talla mínima legal de captura: 25 cm.




CASSOLA DE BONÍTOL

1) Es fa un brou amb el cap i les espines, una ceba trossejada, una branca de julivert, 2 alls sencers, pebre, oli, sal i una fulla de llorer (20 minuts bullint)

2) En una cassola de fang (millor, però si no de metall), es fregeix el bonic lleugerament (fins que perdi el color de cru) i es retira

3) Es fregeix una ceba picada 2 tomàquets a trossos, els pebrots i la resta d'alls.

4) S'incorporen les patates trencades a trossos mitjans i posteriorment el brou. Es deixa bullir fins que les patates estiguin totalment cuinades

5) Per últim es dóna un cop de turmix (o es piquen alguns trossos de patates amb brou) perquè espesseixi.

6) S'ajusta de sal i s'afegeix el bonic i deixant cuinar el peix durant 4-6 minuts (no et passis o espatllaràs el peix !!!)

Bon Profit !!








AVISO DE CONFIDENCIALIDAD: Este mensaje y sus archivos van dirigidos exclusivamente a su destinatario, pudiendo contener información confidencial sometida a secreto profesional.
No está permitida su reproducción o distribución sin la autorización expresa de O.R. EMPURIES, S.L..
Si usted no es el destinatario final por favor elimínelo e infórmenos por esta vía.De acuerdo con lo establecido en el Reglamento General de Protección de Datos (UE) 2016/679 del Parlamento Europeo y del Consejo de 27 de abril de 2016,
le informamos que sus datos serán tratados con la finalidad de realizar la gestión ofertada por O.R. EMPURIES, S.L..
Asimismo, le informamos la posibilidad de ejercer los derechos de acceso, rectificación, oposición, supresión, limitación y portabilidad de sus datos ante O.R. EMPURIES, S.L.:
Si usted no desea recibir nuestra información, póngase en contacto con nosotros enviando un correo electrónico a la siguiente dirección: empuriesad@gmail.com

Comentarios